Geplaatst op

De 5 voordelen van houten meubelen

De 5 voordelen van houten meubelen

De zoektocht naar nieuwe meubels is niet altijd even gemakkelijk. Een andere woning. Een nieuwe aanbouw. Soms ben je simpelweg niet helemaal tevreden met je huidige interieur maar weet je ook niet zo goed hoe het anders kan. Het is altijd goed om je in te lezen over diverse woonstijlen en materialen. In dit blogartikel geven we je graag uitleg over de 5 voordelen van houten meubelen.

1. Hout is een duurzame keuze

Hout is een milieuvriendelijk materiaal. Om hout te kappen, vervoeren en bewerken zijn relatief weinig fossiele brandstoffen nodig. Door bossen duurzaam te beheren en nieuwe bomen te platen raakt hout als grondstof eigenlijk niet op. Bovendien kunnen we hout erg goed hergebruiken. Bomen slaan met hun groei CO2 op en ook dit is goed voor het milieu. Wist je dat ons teakhout veelal uit aangeplante bossen komt en dat het merendeel van onze meubelen afkomstig is van gerecycled teak uit indonesië. Sommige van onze kasten en tafels hebben bijvoorbeeld eerst gediend als woning, deur of boot.

2. Houten meubels hebben een warme uitstraling

Veel mensen kiezen tegenwoordig voor een modern interieur. Soms slaat dit door tot een bijna klinische witte uitstraling voor de huiskamer.  Je wilt toch niet dat je kinderen in een tandartspraktijk opgroeien? Gelukkig kun je strak en gezellig heel goed met elkaar combineren. Houten meubelen hebben een warme uitstraling en vormen zijn bij uitstek de soort sfeermakers die je zoekt.  Een houten eetkamertafel vormt het knusse middelpunt van de woonkamer en het gezin.

3. Houten meubilair is tijdloos

Hout is een echt natuurproduct. Hout is sterk en gemakkelijk te bewerken. Hierdoor kan hout gebruikt worden voor veel einddoelen. De mensheid kwam er al vroeg achter dat dit materiaal bijzonder geschikt is om meubelen van te bouwen. Vanaf de middeleeuwen kennen we al de eiken kasten en tafels zoals we ze nu kennen. Natuurlijk is de uitstraling van een ridderzaal niet wat gemiddelde persoon vandaag de dag zoekt. In tegenstelling tot een klassiek interieur zijn houten meubelen ook erg toepasbaar in een moderne kamer.

4. Hout is een verlengstuk van de natuur

Veel mensen zijn tegenwoordig op zoek naar een balans tussen hun leven in de stad en de elementen uit de natuur. Hout is een natuurlijk materiaal. Met mooie houten meubels haal je een hoogwaardig stukje landschap in je huiskamer. Wat denk je bijvoorbeeld van een houten tafelbladen die je doen denken aan een boomstronk? Het specialisme van Stoks Meubelen ligt op het gebied van teakhout. Teak is een tropische houtsoort met fantastische natuurlijke eigenschappen. Door zijn tropische oorsprong is teakhout erg vet. Hiermee bedoelen we dat teakhout een hoog oliegehalte heeft. Hierdoor is teakhout erg weerbestendig en is het zelfs geschikt om tuinmeubelen van te maken.

4. Hout brengt harmonie

Hout is een harmonisch basiselement. Van een basic houten eetkamertafel kan je daarom jaren plezier hebben zonder dat deze gaat vervelen. Het kan echter geen kwaad om verschillende houtsoorten in je interieur te gebruiken. Zo kun je eiken, grenen en teak eindeloos door elkaar heen gebruiken. Vaak moet je hiervoor wel de kleuren een beetje op elkaar afstemmen. Maar wees niet te voorzichtig. Donker en licht hout kan evengoed voor een goede harmonie in huis zorgen!