De geschiedenis van de St.Petrus Molen

De rijke geschiedenis van de St.Petrus Molen begint halverwege de 19e eeuw. In 1855 kregen de Venrayse molenbouwers, de gebroeders Wijnhoven, de opdracht om de Sint-Petrusmolen te bouwen. De molen werd voltooid in 1856 en voor het eerst in gebruik genomen op de verjaardag van Sint-Pieter. Boven de ingang van de molen is een gedenksteen met een afbeelding van St.Petrus en de volgende tekst geplaatst: “De St. Petrusmühle moet God nog honderd jaar beschermen tegen vuur en storm”. De stenen beltmolen uit 1856 werd in de volksmond eerst Gitzelsmolen en later Stoksmolen genoemd, naar de respectievelijke eigenaren. De molen is bijna altijd gebruikt als graanmolen. Ook werd mout (gebrande gerst) gemalen voor de Limburgse brouwijeren. Nu dient de molen als woon- en werklocatie voor de familie Stoks en het bedrijf Stoks Meubelen welke gespecialiseerd is in de verkoop van houten meubelen.

Renovaties van de molen

In de loop der jaren is de molen meerdere keren gerenoveerd. In 1938, nadat de familie Stoks de molen een jaar in bezit had, kreeg de molen modernere, gestroomlijnde wieken ”.In november 1940 woei een hevige storm over Nederland. De molenkop en de vleugels zijn toen uit de St. Petrusmühle gerukt. Pas zes maanden later is de molen weer in bedrijf genomen. In de zomer van 1964 heeft Piet Stoks, de vader van de huidige eigenaar, Gerard, de molen volledig geroveerd. Alle vleugels en de aandrijfas zijn vervangen en er is een nieuw dak geplaatst. Ook het metselwerk is waterdicht gemaakt.

Voordat Gerard Stoks in 1991 de molen van zijn vader overnam, vond er weer een grondige renovatie plaats. In het jaar 2000 is de St. Petrusmühle herbouwd door de huidige eigenaar, Gerard Stoks. Onder andere de wieken van de molen werden volledig vernieuwd. In 2010 is de showroom van de meubelzaak beneden in de molen verbouwd en vergroot om de klanten een nog breder assortiment te kunnen aanbieden.

De laatste renovatie heeft plaatsgevonden in 2020. In opdracht van de familie Stoks werd in samenwerking met De Hollandsche Molen, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Gemeente Venray het staartwerk is in zijn geheel vervangen. De lange spruit, korte spruit en schoren van eikenhout zijn door middel van een gezamelijke investering vervangen door billinga. Een houtsoort die zeker 50 jaar mee kan.

Video over de St.Petrus Molen (meubelzaak) in Venray

Onze geliefde molen is regelmatig te zien in diverse media. Zo heeft de redactie van Peel en Maas in mei 2020 nog een bezoek gebracht aan het gemaal in verband met de laatste renovatiewerken. Bekijk hieronder de raportage van Peel en Maas TV Venray:

Gemaal toegankelijk voor publiek

In 2012 ontvingen de trotse eigenaren opnieuw de onderscheiding: “De best bewaarde particuliere molen van Nederland”. Het is ongetwijfeld de moeite waard om de historische molen en zijn bijzondere tentoonstellingsruimten te bezoeken. Bij voldoende wind draait de molen. Op zaterdag is een molenaar aanwezig en zijn de wieken in regelmatig draaiend te zien. De openingstijden van onze winkel zijn: donderdagmiddag, vrijdagmiddag en zaterdag de hele dag. Andere dagen en tijden zijn in overleg mogelijk. De eigenaar, Gerard Stoks, geeft op aanvraag altijd graag rondleidingen voor grotere bezoekende groepen. Denk hierbij aan schoolklassen. Hiervoor kun je vrijblijvend contact met ons opnemen