Geplaatst op

De opkomst van houten meubelen met een visgraat patroon

De_opkomst_van_houten_meubelen_met_een_visgraat_patroon

Als je al een tijdje op zoek bent naar nieuwe meubels dan is het je vast opgevallen. Houten meubelen met een visgraat patroon zijn erg in opkomst. De tafels, kasten en tv-meubelen met de bekende zigzag zien we veel terug als vervolg op de enorme trend met industriële meubelen. In dit artikel bespreken we de opkomst van houten meubelen met een visgraat patroon.

Oorsprong van houten meubels met een visgraatpatroon

De oorsprong van elementen met een visgraatpatroon is helemaal terug te leiden naar de Romeinse tijd. In deze tijd ontdekten wegenbouwers dat de wegen stabieler konden worden aangelegd door de stenen in een pijl (met de richting van het verkeer) te leggen.

Het pijlvormige patroon zien we in de middeleeuwen behalve in vloeren ook in schilderingen op deuren, poorten en raamluiken. Deze stijl trokken de mensen van adel ook door in vlaggen en schilden bij veldtochten. De houten zigzagpatronen zien we sinds die tijd terug in kastelen, paleizen en herenhuizen van welvarende Europese families, met name in Frankrijk. Later komt deze woonstijl dan ook met name terug in Parijse appartementen.

Na Tweede wereldoorlog zijn de materialen schaars en het geld op. Daardoor winnen andere goedkopere materialen het van de traditionele houten vloer met visgraat patroon. Vandaag de dag lijkt het tij gekeerd in veel woningen. In huizen  met een industriële woonstijl is de patroonvloer weer terug van weggeweest. Deze trend is dan ook doorgeslagen naar de (teak) houten meubels.

Visgraat of Hongaarse Punt?

In de basis zijn er drie soorten houtpatronen die de ronde doen. Ten eerste is er het enkele visgraatpatroon. Deze patroonsoort kent een gebroken zigzag die onder een hoek van 45 graden met de kopse kanten in het midden van het tafelblad bij elkaar uitkomen.

Ten tweede is er het dubbel visgraat patroon. Bij dit patroon gebruikt men kortere houten banen onder een hoek van 45 graden. Dit patroon herhaalt zich steeds, waardoor er als het ware een ‘W’ vorm ontstaat in het tafelblad. Ten derde is er de Hongaarse punt. Deze patroonsoort bestaat uit rechtere banen onder een hoek van 60 graden waarbij het hout in een puntvorm in het midden bij elkaar komt.

Tussen het normale visgraatpatroon en de Hongaarse punt is wat verwarring ontstaan. De begrippen worden (online) door elkaar gebruikt. Als je op het internet zoekt naar meubels met een visgraatpatroon kom je regelmatig meubels met een Hongaarse punt tegen. Hierdoor zet men veel weg onder de term visgraat.

Tafels met een visgraatmotief

Dit type industriële tafels is vaak vervaardigd uit de houtsoort eiken in combinatie met een zwart stalen frame en poten in de U-vorm of de A-vorm.
De Accent collectie van Livingfurn is een meubelcollectie met tafels die een visgraatmotief bevatten.

Kasten met een visgraatmotief

Ook industriële kasten met dit patroon komen regelmatig naar voren.
De Accent collectie van Livingfurn bevat ook diverse kasten met een eigentijds visgraatmotief.

Over Stoks Meubelen

Stoks Meubelen is al sinds 1989 de landelijke specialist op het gebied van teak houten meubelen. Je bent van harte welkom in de sfeervolle showroom in onze authentieke Molen op Sportlaan 10 te Venray. We voorzien je graag van passend advies en bezorgen teak meubelen door heel Nederland en een groot deel van België en Duitsland. Daarnaast maken we ook teak houten meubelen naar wens op maat. Neem gerust contact op bij vragen of interesse in ons aanbod kwaliteitsmeubelen.