Geplaatst op

De werking van teakhouten meubels

Het werken van hout krimpen en uitzetten

Je hebt er vast wel eens gehoord van de term: “Het hout werkt”. Deze spreuk is ook van toepassing op teakhout. Maar wat betekend het nu precies en hoe dien je om te gaan met de werking van teak hout.

De werking van hout door de wisseling van luchtvochtigheid

Onder de werking van hout verstaan we het krimpen en uitzetten van het hout. Teakhout is een natuurproduct en werkt dus altijd. Dit komt door de verandering in luchtvochtigheid. Bij een hogere luchtvochtigheid zet teak hout uit, en bij een lagere luchtvochtigheid krimpt het teak hout. Zeker in Nederland waar we afhankelijk zijn van de seizoenen speelt de wisseling in luchtvochtigheid een belangrijke rol voor de werking van massief houten meubelen. Klik hier om te lezen wat een massief houten meubel is.

De werking van hout in de winter en de zomer

Bij een strenge winter kent de lucht een lage luchtvochtigheid. Wanneer binnenshuis ook nog eens de centrale verwarming aan staat dan daalt de luchtvochtigheid nog sterker. Hierdoor krimpt het hout tot het niet verder kan krimpen. Bij een warme zomer is de luchtvochtigheid erg hoog. Bij een hoge luchtvochtigheid zetten houten meubels uit. Omdat teak een tropische houtsoort is kan deze juist goed tegen een hoge luchtvochtigheid. Zo is teak bijvoorbeeld zeer geschikt als houten meubel voor de badkamer.

De werking van teakhout in het algemeen

Teak is een tropische houtsoort (hardhout). Logischerwijs is het Nederlandse klimaat geen directe match met een houtsoort die groeit in de tropen. In het algemeen kunnen we stellen dat de werking van teakhout gering is. Toch kan het soms voorkomen dat je een scheurtje ziet in het teak hout. Klik hier om te lezen wat je kunt doen wanneer je een scheur in je teak tafel hebt.

Om de werking van teakhout te voorkomen is het belangrijk om de luchtvochtigheid in huis op pijl te houden. Zo blijven je teak meubels in topconditie. De luchtvochtigheid in de woning kun je op peil houden door vochtige bron bij je radiatoren te plaatsen. Het vocht verdampt dan langzaam in de kamer als de verwarming aan staat. Hiervoor zijn speciale keramische bakjes te verkrijgen. In extreme situaties kun je de bevochtigingsgraad meten met een hygrometer.