Geplaatst op

Hoe kan ik mijn buffetkast het beste inrichten?

Kast ingericht met decoratief servies

Weet je niet wat je in jouw buffetkast moet zetten? Het inrichten van de schappen in je kast kan een hele opgave lijken. Wij helpen je graag op weg met ideeën om een mooie indeling te maken voor je buffetkast. In dit artikel geven we enkele tips voor het inrichten van je buffetkast.

Een landelijke buffetkast sfeervol inrichten

In de eerste plaats dient een kast er voor om spullen op te bergen. Je kast mag echter ook de aandacht trekken. Allereerst is het belangrijk om te weten wat voor een soort kast je op dit moment hebt voordat je aan de slag gaat. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillen tussen een winkelkast en een buffetkast.

Een met servies en beelden ingerichte buffetkast

Welke spullen tonen in een buffetkast?

Vind je het lastig om jouw eigen draai aan het landelijke interieur of de kast te geven?
De volgende elementen zijn echte sfeermakers voor je buffetkast:

  1. Servies
  2. Bierglazen en wijnglazen
  3. Boeken
  4. Fotolijstjes
  5. Religieuze items zoals een kruis, of een beeld van Jezus of Buddha.
  6. Modelbouw zoals een modelauto of modelvliegtuig
  7. Knutselwerkjes van jezelf of de (klein)kinderen
  8. Sporttrofeeën en medailles
  9. Kaarsen

5 Decoratietips bij het inrichten van een buffetkast

1. Maak groepen en sorteer op kleur
Om een goede balans te organiseren tussen alle verschillende spullen is het handig om voorafgaand aan het inrichten de boel te sorteren en groepjes te maken. Zo kun je bijvoorbeeld spullen met een soortgelijke kleur bij elkaar leggen.

2. De kunst van het weglaten
Probeer niet direct alle planken, schappen en gaten op te vullen. In veel gevallen is kun je het beste zaken achterwege laten om zo ruimte en rust tussen de verschillende elementen te creëren. Laat delen open om zo de aandacht op andere decoratieve delen te laten vallen.

3. Je buffetkast functioneel inrichten
Zelf hebben wij bijvoorbeeld een glazen pot met theezakjes erin staan welke we dagelijks gebruiken voor visite. Ook de schaal met fruit pronkt fier op het buffet van de kast. Door te kiezen voor een functionele inrichten met spullen die je vaker gebruikt dient de kast niet alleen als etalage maar gebruik je de vitrines ook daadwerkelijk waardoor afstoffen in mindere mate nodig is.

4. Je buffetkast decoratief inrichten
Wie zijn buffetkast van teakhout decoratief in wil richten komt al snel uit bij servies. Het bovenste deel van de buffetkast fungeert dan ook vaak als servieskast. Onder servies verstaan we borden, schalen, bestek en bekers (Glazen vallen niet onder het serviesgoed). Dit servies gebruik je niet, of zeer zelden en kan hierdoor aangemerkt worden voor decoratief gebruik en niet als functioneel.

5. Een buffetkast uitkiezen
In een landelijk interieur mag een buffetkast niet ontbreken. Heb je nog geen buffetkast of voldoet je huidige buffetkast niet meer aan al jouw wensen? Ben je op zoek naar een fraaie kast met een ander model of in een ander kleurtje? Stoks Meubelen is sinds 1989 de specialist in mooie buffetkasten voor elk interieur. Bekijk hier al onze buffetkasten of bezoek onze sfeervolle woonwinkel te Venray voor showroommodellen, voorbeelden, tips en meer!