Geplaatst op

Hoe kan ik mijn teak meubelen het beste onderhouden?

Hoe kan ik mijn teak meubelen het beste onderhouden?

Wat mooi is, moet mooi blijven! Een credo dat voor veel huishoudens van toepassing is. Teak houten meubelen zijn niet alleen erg stijlvol maar ook nog eens enorm duurzaam. Teak meubels gaan lang mee in je interieur. Bij Stoks Meubelen hebben we meer dan 30 jaar ervaring met het aankopen, verkopen en zeker ook het onderhouden vandit soort meubelen.  Om de levensduur van je teak tafel of kast nog verder te verlengen geven we in dit artikel enkele tips hoe je jouw teak meubelen het beste kunt onderhouden.

Bescherm je teak meubels tegen sterke temperatuurswisselingen

Teakhout is een natuurproduct. Dit betekend dat het hout kan uitzetten en kan krimpen door invloeden zoals warmte, vocht en kou. In een te droge woning kunnen teakmeubelen zoals buffetkasten of eettafels erg krimpen. In een vochtige woning kunnen teakmeubelen zoals salontafels en TV-meubels erg uitzetten. Wisselen deze omstandigheden te snel dan kan het hout scheuren. Hoe kan ik dit voorkomen?

1. Houdt de waterbakken aan de verwarming op peil:
Het is winter en je hebt de kachel thuis lekker hard staan.  De luchtvochtigheid in huis kan hierdoor sterk afnemen.  Door de waterbakken aan je radiatoren op peil te houden kun je de luchtvochtigheid in de kamer ten behoeve van het teakhout beinvloeden.  De ideale luchtvochtigheid zit ronde de 65%. Dit kun je eventueel meten met een hydrometer en sturen met een elektrische luchtbevochtiger.

Gebruik groene zeep om je teak houten meubelen schoon te maken

Teak houten meubelen onderhouden hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. In de meeste gevallen kun je een teak tafel of kast het beste afstoffen en schoonmaken met een vochtige doek en groene zeep. Deze zeep heeft de juiste eigenschappen om dit klusje te klaren. Het product maakt schoon maar bijt niet in de lak of natuurlijke vetlaag van het teakhout.  Op de manier voorkom je verkleuringen en teleurstellingen. Met de groene zeep breng je ook nog eens een extra vetlaagje aan op de teak meubelen. Teakhout is van zichzelf een vettige houtsoort. De groene zeep versterkt als het ware deze natuurlijke vetlaag. Wil je graag een vlek verwijderen? Lees in dit artikel meer over het verwijderen van vlekken in je teakhout tafel.

Teak meubelen opschuren met schuurpapier (fijne korrel)

Vooral een eettafel van teak kan met de jaren veel te voorduren krijgen. Ontbijt, lunch en diner, of de ideale knutseltafel voor de kinderen. Aan een tafel moet geleefd worden! Valt de tafel niet meer te redden met een poetsbeurt? Dan kun je er voor kiezen om de teak houten eettafel met de hand lichtjes op de schuren met een fijne korrel schuurpapier. Indien je er voor kiest om het meubel lichtjes op te schuren, schuur dan altijd met de nerf mee

Teak meubelen behandelen met een laksoort

Voor een optimale bescherming van het teakhout kun je er voor kiezen om het hout te behandelen. Het onderhoudsadvies verschilt per meubel maar over het algemeen zijn er 3 verschillende soorten beschermingsmiddelen waarmee je teakhout kunt lakken: Sealer, houtolie en lak

1. Sealer
Teak sealer is in veel gevallen op waterbasis. Hierdoor vlekt het een stuk minder dan teakolie. Ook is het minder vet dan olie.
Door teak sealer toe te passen komt de originele kleur van de meubelen beter tot zijn recht.
2. Houtolie
Teak houtolie is ten opzichte van een sealer een stuk vetter. Teak is van nature een tropische houtsoort met een hoog eigen oliegehalte.
Hierdoor werken de producten teakhout en houtolie mooi samen. De olie zorgt voor een mooie glanzende uitstraling van het meubel.
3. Lak
Je kunt er ook voor kiezen om je teakhout te lakken. Omdat teakhout eigen olieën bevat kan dit botsen met de laklaag en hierdoor kan de laklaag gaan bladderen.
Om dit te voorkomen kun je het beste eerst een grondlaag toepassen. Lees voor meer informatie ons blog artikel: Kan ik mijn teakhouten meubelen zelf schilderen?

Over Stoks Meubelen in Venray

Stoks Meubelen is al sinds 1989 de landelijke specialist op het gebied van teak houten meubelen. Je bent van harte welkom in onze sfeervolle showroom in de molen op sportlaan 10 te Venray. We voorzien je graag van passend advies en bezorgen teak meubelen door heel Nederland en een groot deel van België en Duitsland. Daarnaast maken we ook teak houten meubelen naar wens op maat. Neem gerust contact op bij vragen of interesse in ons aanbod kwaliteitsmeubelen.