Geplaatst op

Kan ik mijn teakhout meubelen zelf schilderen?

Kan ik mijn teakhout meubelen zelf schilderen?

Het schilderen van teak houten meubelen gaat anders in zijn werk dan het schilderen van andere soorten massief houten meubelen. Teak hout is van nature een vettere houtsoort die veelal gebruikt wordt voor tafels en kasten. Deze tropische houtsoort heeft een hoog olie gehalte. Dit maakt het lastiger om het hout (zelf) te kleuren.  Hierdoor is teakhout lastig te behandelen. De stoffen in het hout kunnen verkleuringen of het afbladderen van de verflaag veroorzaken. In dit artikel leggen we uit hoe jij je teakhout het beste zelf kunt schilderen.

Onbehandeld teakhout zelf schilderen
Als je onbehandeld teak hout zelf wilt schilderen is het verstandig om eerst een grondlaag aan te brengen. Het gronden (primeren) zorgt voor een betere hechting van de aan te brengen laklaag. De grondlaag zorgt ervoor dat de oliën uit het hout niet de nieuwe verflaag kunnen bereiken. Het gronden is belangrijk voor de levensduur van de laklaag. Het maakt de lak beter bestendig tegen verkleuring en stootschade.

Gelakte teak meubelen zelf opnieuw schilderen.
Wil je jouw teak meubelen met een laklaag opnieuw schilderen. Je doet er goed aan om de oude laklaag te laten zitten. Door deze laag niet te verwijderen heb je als het ware een grondlaag waaraan de lak zich goed kan hechten. Het is verstandig om de oude laklaag te ontvetten en daarna slechts lichtjes op te schuren met een lichte korrel. Voor het ontvetten is een scheutje amoniak of het bekende product St.Marc een geschikt middel.

Geolied teakhout schilderen
Op veel teakproducten is een extra olielaag bovenop het ‘vette’ hout aangebracht. Het schilderen van een geolied teak meubel is lastiger dan het schilderen van een onbehandeld teak meubel. De olie dringt tot diep in de houtnerven in. Hierdoor is deze lastig te verwijderen en zal nieuwe lak zich slecht hechten. Om kleur aan te brengen op een reeds geolied meubel kan er gekozen worden voor het aanbrengen van een kleurwax.

Stoks Meubelen kleurt jouw meubelen
Wil je jouw huidige meubelen voorzien van een nieuw kleurtje ? Wij kunnen jouw meubelen professioneel stralen en spuiten.
Lees hier alles over onze meubelrenovatie service.

Over Stoks Meubelen in Venray
Stoks Meubelen is al sinds 1989 de landelijke specialist op het gebied van teak houten meubelen. Je bent van harte welkom in onze sfeervolle showroom in de molen op Sportlaan 10 te Venray. We voorzien je graag van passend advies en bezorgen teak meubelen door heel Nederland en een groot deel van België en Duitsland. Daarnaast maken we ook teak houten meubelen naar wens op maat. Neem gerust contact op bij vragen of interesse in ons aanbod kwaliteitsmeubelen.