Geplaatst op

Waar moet je op letten bij het kopen van een dressoir?

Waar_moet_je_op_letten_bij_het_kopen_van_een_dressoir_Stoks_Meubelen_Venray

Het dressoir is het pronkstuk voor elk interieur. Hierin of beter gezegd  hierop, komen alle elementen van de ruimte samen.  Wil jij een mooi dressoir kopen voor je woning?
Wij vertellen we je graag waar je op moet letten. In dit artikel leggen we uit waar je op moet letten bij het kopen van een dressoir.

Wat is een dressoir?

Het Nederlandse woord dresssoir komt van het oud-nederlands dressoor en  is afgeleid van het Franse woorddressoire. Dit is op zijn beurt weer  een ontlening van het oudfranse woord dreçor dat ‘dientafel’ of ‘buffet’ betekend.  Hiermee bedoelen de Fransen een plek om op te dienen en huisraad als borden en glazen te laten zien. Bij een uitgebreide maaltijd kon men hierop dus alles kwijt dat niet meer paste op tafel.

Als we even bladeren door ons woordenboek dan komen we uit op de volgende definities:
Een dressoir is een lage kast zonder bovenbouw. Het is een kast die tegen de muur aan geplaatst dient te worden en heeft dan ook een duidelijke voor- en achterkant.

Aandachtspunten in een notendop:

  • 1. De afmetingen van het dressoir, meten is weten!
  • 2. Zoek naar de obstakels aan de muur zoals stopcontacten.
  • 3. Kies de juiste soort dressoir.

1. De afmetingen van het dressoir, meten is weten!

Het belangrijkste waar je op moet letten zijn de afmetingen van het dressoir en de afmetingen van het oppervlak waar je deze kast wilt plaatsen. In dit blog lees je hoe hoog het dressoir moet zijn. Niets is zo jammer als een te groot dressoir in een te kleine ruimte of een te klein dressoir in een te grote ruimte. Het oude gezegde meten is weten komt hierbij goed van toepassing. Gelukkig hebben we hier bij Stoks Meubelen een handig trucje voor.

Naast het gebruik van een rolmaat kun je de plek voor het dressoir het beste uitmeten door diverse A4’tjes op de vloer te leggen om in te schatten hoeveel ruimte de kast in beslag neemt.  Zo zie je meteen hoeveel oppervlakte van de kamer het te kopen dressoir in beslag zal nemen.

2. Zoek naar obstakels aan de muur zoals stopcontacten.

Er is niets mooier dan een lange muur met een chique dressoir die voor verbinding in de kamer zorgt. Soms kunnen er echter dingen in de weg zitten waardoor je het dressoir niet kunt plaatsen. Maak daarom een inschatting van eventuele obstakels. Let goed op zaken als stopcontacten, telefoonaansluitingen  (ISRA-Punt) of de kabel voor analoge TV. Zeker als je wifi versterker normaal op deze plek hangt voor het beste bereik is het jammer als daar de kast moet komen en je daar nog niet over nagedacht had.

3. Kies de juiste soort dressoir.

Ben je tevreden over de gemeten beschikbare ruimte in huis en heb je onderzoek gedaan naar eventuele stopcontacten of andere obstakels die jouw droomkast in de weg staan? Dan is het goed om na te denken over de soort lage opbergkast waarnaar je op zoek bent.  Het dressoir is een meubel met vele gezichten. Om je op weg te helpen zetten we hieronder enkele soort dressoirs op een rijtje:

A. Een traditoneel dressoir
Een traditioneel dressoir is gekenmerkt door het gebruik van lades. De eerste dressoirs stammen al uit de middeleeuwen. In meubilair uit de tijd trof men al een lade aan waarin het linnen tafellaken bewaard kon worden om de eettafel mee te dekken. Voor die tijd was dit een belangrijke functionaliteit. Ben je op zoek naar een traditioneel dressoir? Kijk dan altijd of er lades in het ontwerp van de kast verwerkt zitten. Een traditioneel dressoir kenmerkt zich door wat dikkere vierkante poten die veel gewicht (massief hout) kunnen dragen. De landelijke woonstijl sluit goed aan bij dit type dressoir.

B. Een vintage dressoir
Vintage meubelen zijn erg gewild. Niet onze specialiteit maar toch leuk om even te benoemen. Dressoirkasten uit de jaren 40, 50 en 60 van de vorige eeuw (de meubels uit de wederopbouw) worden over het algemeen beschouwd als vintage. Hierbij valt op dat deze dressoires vaak zijn uitgerust met schuifdeuren en dat het dressoir rust op ronde of ovalen poten. Dit type pootjes geeft het ontwerp een speelse uitstraling.

De keuze voor schuifdeuren in deze periode komt waarschijnlijk door de opkomst van persoonlijke administratie. Het bewaren van brieven, rekeningen, verzekeringsbewijzen en andere persoonlijk administratie was voor velen aan het einde van de vorige eeuw een dagtaak. Schuifdeurkasten kennen we ook vooral uit kantoren met ruimtegebrek. Zie jij de link?

C. Een modern dressoir
Een modern dressoir is uitgevoerd met klapdeuren. Deze deuren zijn voor de echte liefhebber van modern ook nog eens greeploos in een hooglans lak of juist mat design. Een modern dressoir is vaak uitgevoerd met dunne poten die veel gewicht kunnen dragen. Hiervoor gebruikt men vaak een metalen onderstel dat ook (mat)zwart of metallic zilver gespoten is. De industriële woonstijl heeft dan ook veel aansluiting bij dit type dressoires.

D. Een hangend dressoir
Erg modern en populair zijn hangende meubels. Bij veel woningen met een modern interieur is het hangende TV-meubel de eyecatcher van alle meubelen. Maar wist je dat er ook hangende dressoirs bestaan? Deze kasten zonder poten schroef je vast aan de muur waardoor deze zweeft. Handig met stofzuigen en dweilen en bovendien de blikvanger van je woonkamer. Hierbij moet je wel opletten dat je een stevige achtermuur als drager neemt. Een gipswandje kunnen we voor het ophangen van een dressoir niet aanraden.

Toch liever een andere kast kopen?

Wellicht kom je na het lezen van dit artikel tot de conclusie dat een dressoir niet de juiste kast voor jou is. Gelukkig hebben wij Stoks Meubelen ook genoeg andere kasten zoals bijvoorbeeld vitrinekasten, buffetkasten en schuifdeurkasten. Je kunt ook dit artikel lezen over hoe je de juiste kast voor je woonkamer kunt kiezen.

Over Stoks Meubelen

Stoks Meubelen is al sinds 1989 de landelijke specialist op het gebied van teak houten meubelen. Je bent van harte welkom in de sfeervolle showroom in onze authentieke Molen op Sportlaan 10 te Venray. We voorzien je graag van passend advies en bezorgen teak meubelen door heel Nederland en een groot deel van België en Duitsland. Daarnaast maken we ook teak houten meubelen naar wens op maat. Neem gerust contact op bij vragen of interesse in ons aanbod kwaliteitsmeubelen.

Enkele favoriete producten van andere klanten: