Geplaatst op

Waarom scheurt mijn teak tafel?

Afbeelding van scheur in teak tafel

Heb jij een scheur in je teak tafel en wil je weten hoe je er vanaf komt? In dit blog vertellen we je wat de oorzaak is van scheuren in teak meubels en leggen we je uit hoe je er vanaf komt.

Wat is de oorzaak van scheuren in teak meubels?

Teak is tropische houtsoort. Deze soort hardhout is een echt natuurproduct en is daardoor erg gevoelig voor wisselingen in temperatuur en luchtvochtigheid.Wisselingen in temperatuur en luchtvochtigheid zorgen ervoor dat het hout kan uitzetten en krimpen. Door droogte krimpt het hout en door vocht zet het hout uit. Dit noemen we het werken van het hout.

Zeker in Nederland is deze luchtvochtigheid nooit 100% hetzelfde. Iedereen kent de benauwde Nederlandse zomers en de waterkoude winters. Wie in de winter het huis te warm stookt kan scheuren in zijn eigen houten meubels veroorzaken.

Hoe kan ik scheuren in teakhout voorkomen?

Kleine scheurtjes kunnen gelukkig ook weer verdwijnen als het hout van de meubels zomers weer uitzet bij vochtiger weer. Nog beter is om dit proces van houtwerking (krimpen en uitzetten) te voorkomen.

Het beste advies is om de luchtvochtigheid in je woning op peil te houden. Dit is niet alleen goed voor je meubels maar ook zeker voor je eigen gezondheid. Zo heb je bijvoorbeeld minder snel last van droge ogen of een droge huid. Dit kun je doen op meerdere manieren:

1. Zet de verwarming niet te hoog.
Goed voor het milieu en goed voor je interieur. Veel mensen stoken te hard en dit is slecht voor de luchtvochtigheid in huis.

2. Gebruik een hygrometer
Een hygrometer is een apparaatje dat de luchtvochtigheid in je huis meet. Dit apparaat helpt je om het percentage van de luchtvochtigheid op peil te houden. Idealiter zit dit percentage rond de 65 procent. Zorg ervoor dat het peil niet beneden de 50 procent en niet hoger dan 80 procent komt wanneer je teak meubels hebt.

3. Hang waterbakken op bij je radiatoren
Je kent ze misschien wel, die bakjes die aan de radiatoren hangen. Ze zijn er niet voor niets. Deze gebruiken mensen om de luchtvochtigheid in hun huis op peil te houden. Vul de keramische bakjes met kraanwater en de radiator zorgt ervoor dat de inhoud langzaam verdampt in de kamer.

Heb je vloerverwarming dan kan je ook bakjes met water op de grond plaatsen. Dit heeft ongeveer hetzelfde effect.

4. Koop een luchtbevochtiger
Een luchtbevochtiger is een apparaat dat zorgt voor een goede luchtbevochtiging. Een bekend merk op dit gebied is Dyson.

Hoe kan ik een scheur in een teak tafel repareren?

Het repareren van een scheur in teak is mogelijk door middel van opvulling. Een veelgebruikt middel is het product houtmastiek (holzmasse). Dit is een vulling op basis van 2 componenten. Het eerste component is de vulpasta en het tweede component is de verharder.Het vulmiddel is geschikt voor kleinere maar ook voor grotere naden en scheuren in blank teakhouten meubels.

Meng de componenten naar verhouding en breng het mengsel middels een plamuurmes of ander gereedschap aan in de scheur van de teak tafel. Zorg ervoor dat je enkel de naad raakt en plak de rest van de tafel deels af om fouten te voorkomen.

Breng het vulmiddel geleidelijk maar direct aan om de scheur in de tafel te dichten. De verhardende component doet namelijk vrij vlot zijn werk. Zorg dat je bij het aanbrengen van de pasta het geheel mooi vlak afstrijkt. Het klusje is vergelijkbaar met het plamuren van gat in de muur. Als je hier al ervaring mee hebt dan is het repareren van een scheur in je houten tafel een eitje.

Na het aanbrengen van het vulmiddel in combinatie met de verharder kun je meteen de tape van het afplakken verwijderen en de opvulling met een lichte korrel schuurpapier afschuren. Zorg ervoor dat je altijd schuurt in de richting van de houtnerven. Dit geeft het mooiste resultaat.