Geplaatst op

Waarom worden teak tuinmeubelen grijs van kleur?

Waarom_Worden_Teak_Tuinmeubelen_Grijs_van_Kleur_Stoks_Meubelen_Blog

De zon is onze vriend en vijand. Zonder de zon kunnen we niet leven maar van teveel zonlicht worden wij mensen juist ziek. Ook op houten meubels zoals teak heeft de zon zijn invloed. Zo kunnen teak tuinmeubels vergrijzen door het zonlicht. In dit artikel geven we uitleg over de vergrijzing van teak tuinmeubelen door de zon.

Teak tuintafel vergrijst door de zon

Als een teak tuintafel een tijdje buiten heeft gestaan dan kan het zijn dat deze na een tijd vergrijst.
De snelheid waarmee het teakhout van de teak tuintafel grijzer wordt is afhankelijk van de houtsoort en de locatie in de tuin. Het vergrijzen van teakhout is een natuurlijk proces. De kalk die van nature aanwezig is in het hout speelt langzaam op wanneer het in aanraking komt met het zonlicht (UV-straling). Vergrijzen gebeurt extra snel wanneer het hout eerst nat is geweest door bijvoorbeeld regen en daarna blootgesteld is aan het zonlicht. Door lang buiten te staan in weer en wind ontstaat de verkleuring van het hout. Naast vergrijzing door het zonlicht kan verkleuring in de tafel ook ontstaan door intensief gebruik (vetvlekken) of wrijving van materialen.

Hoe kan ik vergrijzing van mijn teak tuinset verminderen?

Als je geen fan bent van de grijze look dan is het verstandig om je teak tafel niet vol in het zonlicht te plaatsen. Onder een overkapping heb je er bijvoorbeeld al minder last van. Met onderstaande tip kun je vergrijsd teak schoonmaken.

Om de vergrijzing van je teak tuinset tegen te gaan kun je deze ook inborstelen met Soda en keukenzout. Laat het soda en zout even inwerken en borstel het daarna af met een grovere borstel om de nerven van het tuinmeubel uit te borstelen. In plaats van een borstel kun je ook een grovere schuurspons gebruiken. Met deze methode pak je het vuil aan terwijl de nerven gespaard blijven. Je kunt beter deze methode gebruiken dan naar de hogedrukspuit te grijpen. Lees hier waarom je nooit een hogedrukspuit moet gebruiken bij teak tuinmeubels.

Je kunt er tevens voor kiezen om de tafel lichtjes op te schuren met een fijne korrel schuurpapier. Let hierbij altijd op dat je met de richting van de nerven mee schuurt om lelijke schuurplekken te voorkomen.