Geplaatst op

Wat is het verschil tussen hardhout, zachthout en teak hout?

Verschil tussen hardhout zachthout en tropisch teakhout

Iedereen heeft er wel eens van gehoord. Hardhout en Zachthout. Wat is het, wat zijn de verschillen en hoe zit het nu eigenlijk met teakhout?

1. Zachthout

Zachthout is afkomstig uit Dennen, Sparren of andere naaldbomen. Deze bomen groeien sneller en hierdoor is de prijs van deze houtsoort ook lager. Zachthout is flexibeler en daardoor gemakkelijker te bewerken en te buigen. Een nadeel is dat het een lagere dichtheid heeft en daardoor minder stevig is. Zachthout kun je herkennen aan de hoeveelheid noesten. Zachthout heeft in tegenstelling tot hardhout veel noesten.

1. Hardhout

Hardhout is afkomstig uit loofbomen zoals de eik, de berk en de beuk. Deze bomen groeien langzamer dan bijvoorbeeld naaldbomen en het hout is minder flexibel. Hardhout is erg sterk en je kunt er mooie massieve meubels van maken. Door zijn langzamere groei en robuuste eigenschappen is hardhout wat duurder dan zachthout. Een nadeel van Europees hardhout is dat het onbehandeld niet zo geschikt is voor gebruik buitenshuis.

3. Teakhout

Is teak een hardhout? Teak is tevens een harde houtsoort echter deze harde houtsoort is afkomstig uit de (Indonesische) tropen. In het latijn heet deze houtsoort Tectona Grandis. Lees hier meer over wat teakhout is en waar het vandaan komt. Door zijn tropische roots heeft deze hardhoutsoort andere eigenschappen dan zijn Europese tegenhangers. Zo is deze houtsoort veel beter bestand tegen vocht en heb je geen last van schimmelvorming bij gebruik buitenshuis. Teakhout is daardoor zeer goed geschikt om bijvoorbeeld teak tuinmeubelen van te maken. Ook is teak een zeer duurzame keuze. De kern van het hout is na 25 jaar of langer nog zeer goed. Hierdoor heeft teak het label: duurzaamheidklasse 1.