Geplaatst op

Wat is het verschil tussen nieuw en gerecycled teakhout?

Wat is het verschil tussen nieuw en gerecycled teak hout?

Gerecycled teak maakt sinds enkele jaren zijn opmars in de meubelindustrie. Als je meubels wilt kopen kan dit verwarrend zijn. Soms is het verschil tussen nieuw en gerecycled teakhout lastig te zien. Daarom geven we je in dit blog zo veel mogelijk informatie over het verschil tussen nieuw en gerecycled teakhout.

Wat is gerecycled Teakhout?

In veel Aziatische landen is het veel gebruikelijker om met hout te bouwen. Beton en baksteen worden wel gebruikt maar men vertrouwd in deze culturen nog altijd volop op de bouwkunsten van timmermannen en houtbewerkers. Met name in Indonesië zijn veel openbare gebouwen en faciliteiten gebouwd met de tropische houtsoort teak. En dit is niet onterecht. Teak hout is ontzettend stevig en een uitstekend bouwmateriaal. De V.O.C. ontdekte vroeger bijvoorbeeld dat deze houtsoort uitstekend geschikt was om schepen van te bouwen. Ook naar de lokale scheepvaart in Indonesië gebruikt men nog altijd het hout van de Tectona Grandis.

Gerecyclede teak meubelen worden veelal gemaakt vanuit afvalhout dat afkomstig is uit oude huizen, kantoren, boten en andere zaken die de infrastructuur dienen. Het hout mag dan wel oud en gebruikt zijn,  door dit proces van veroudering, komt juist een bijzondere kwaliteit van teakhout naar voren. Teakhout heeft namelijk de eigenschap om “mooi te verweren” naarmate het hout ouder is.

Gerecycled teakhout is dan ook erg populair bij houthandelaren die partijen uit de sloop weer aanbieden voor de meubelmakerij. Ook de eindgebruiker kan de karakteristieke uitstraling van het oude teakhout wel waarderen. Veel mensen zoeken naar een warme en toch stoere uitstraling voor hun interieur. Kasten en tafels van gerecycled teakhout zorgen net wat meer voor die gewenste robuuste uitstraling.

Wat is nieuw teakhout?

Nieuw teakhout is veelal ook afkomstig uit Indonesië. In tegenstelling tot gerecycled teak komt nieuw teakhout niet uit lokale gebouwen maar uit houtplantages. Plantage teakhout komt voort uit aangelegde plantages waar men speciaal voor de meubelindustrie teak hout kweek. De teakboom (Tectona grandis) is een boomsoort die wel meer dan 40 meter hoog kan worden.

Nieuw teakhout moet voldoen aan de juiste keurmerken voordat het naar Europa verhandeld kan worden. Bij Stoks Meubelen importeren wij enkel nieuw teakhout dat gecertificeerd is en voldoet aan de meest moderne standaarden. Ook nieuw teakhout kan er oud uit zien en dit maakt dat het lastig is om onderscheid te maken tussen nieuwe en gerecyclede teak meubelen.

Wat zijn de verschillen tussen beide houtsoorten?

Er zijn weinig tot geen verschillen tussen gerecycled teakhout en nieuw teakhout.  En de houtsoort is in principe hetzelfde. Toch maken we bij de verkoop van kasten en tafels onderscheid tussen nieuw en gerecycled teakhout. Het een is niet per definitie beter dan het ander. Beide soorten zijn even sterk en gaan (net zo) lang mee in je interieur! Het voordeel van gerecyled teakhout is dat het hout een tweede leven en bestemming krijgt. Hierdoor beperken we de kap van nieuwe bomen, de verspilling van reeds gekapt hout en komt deze mooie houtsoort niet terecht tussen het puin.

Over Stoks Meubelen

Stoks Meubelen is al sinds 1989 de landelijke specialist op het gebied van teak houten meubelen. Je bent van harte welkom in de sfeervolle showroom in onze authentieke molen op Sportlaan 10 te Venray. We voorzien je graag van passend advies en bezorgen teak meubelen door heel Nederland en een groot deel van België en Duitsland. Daarnaast maken we ook teak houten meubelen naar wens op maat. Neem gerust contact op bij vragen of interesse in ons aanbod kwaliteitsmeubelen.