Geplaatst op

Wat is koloniaal teak?

Wat_Is_Koloniaal_Teak

Je hebt de term vast eens horen vallen; koloniaal teak. Maar wat bedoelt men hier eigenlijk mee? In dit artikel nemen we je mee in een stukje Nederlandse geschiedenis en beantwoorden we de vraag: Wat is koloniaal teak?

Wat zijn koloniale meubelen?

Koloniale meubelen zijn meubels die afkomstig zijn uit het voormalige koloniale Nederlandse gebied Nederlands-Indië (Indonesië). De term koloniale meubelen werd voorheen gebruikt om de afkomst van het hout (teak) te definiëren. Tegenwoordig zegt deze term vooral iets over de stijl van dit soort meubels. Wanneer iemand het heeft over koloniale meubels dan bedoeld die persoon eigenlijk de donkere en warme kleur van de houten meubels.

Wat is de oorsprong van koloniaal teak?

Koloniaal teak komt van oorsprong voort uit de wens om chique antieke meubelen na te maken. Rijke Nederlandse kooplui die gingen werken in Nederlands-Indië namen hun europese meubelen op hun schepen mee naar de nieuwe kolonie. Deze meubels konden echter slecht tegen de verhuizing en de lokale omstandigheden.

Het gevolg was dat de houten meubels uit het land van herkomst het al snel begaven. De houtsoort teak werd gebruikt om de meubels van herkomst na te maken. Door de chiquere bruine lak zag men namelijk weinig verschil tussen deze soorten écht en namaak. In een later stadium werden deze meubels op  hun beurt weer populair in Nederland.

Hoe kan ik koloniaal teak herkennen?

Je weet nu meer over deze woonstijl. Misschien heb je zelf wel ergens een koloniaal kastje staan. Maar waar kan je koloniaal teak nu aan herkennen?

1. De kleur van koloniaal teak
Kenmerkend voor deze soort teak is de warme donkere kleur. Op zijn lichtst oogt de kleur roodbruin. In de donkerste variant zit de kleur tussen donkerbruin en zwart.

2. De klassieke stijl van het meubel
Koloniale teak kasten zijn vaak voorzien van sierelementen zoals lijsten. Deze sierlijke randjes geven de kast een klassieke uitstraling.

Wat is het verschil tussen koloniale teak en blank teak

Een koloniaal teak meubel en een blank teak meubel zijn gemakkelijk van elkaar te onderscheiden. Het verschil zit hem simpelweg in de kleurafwerking van het hout. Stoks Meubelen is gespecialiseerd in het leveren van blank teak meubels. Eventueel kun je er voor kiezen om de bij ons aangekochte teak kast of teak tafel naar wens donkerder te laten spuiten. Wij denken graag mee over een passende oplossing voor teak meubelen bij jouw interieur. Je kunt alvast onze pagina over maatwerk meubelen bezoeken voor meer informatie over het spuiten van (teak) meubels.