Geplaatst op

Wat is plantage teak?

Wat is plantage teak

Bij Stoks Meubelen hechten we veel waarde aan duurzaamheid. Daarom bestaat een groot deel van ons assortiment uit plantage en gerecycled teakhout. Maar wat verstaan we nu precies onder plantage teak?

Waar bevinden de teak plantages zich?

Houtplantages zijn te vinden in alle delen van de wereld. Teakbomen zijn echter voornamelijk te vinden in Zuidoost-Azië, in landen als Indonesië, Thailand en India. Door de grote vraag vanuit Europa werden de teakbomen daar illegaal gekapt. Om dit tegen te gaan en de werkgelegenheid te stimuleren werden onder meer op Java de eerste teakplantages aangelegd door de overheid van Indonesië. Voor meer informatie over de afkomst en geschiedenis van teakhout kun je hier verder lezen.

Kwaliteit van plantage teakhout

Plantage teak kenmerkt zich door de hoge kwaliteit van het hout. Dit is te herkennen aan de kleine en gelijkmatige jaarringen bij een dwarsdoorsnede van de boomstam. De houtsoort teak is namelijk zeer geschikt om grootschalig te telen op plantages. Op deze plantages krijgt het teakhout de tijd en ruimte om groeien en hebben de bomen weinig last van insecten en problemen zoals ziektes door andere plantsoorten. Door deze tijd en ruimte groeien de bomen rechter waardoor de kwaliteit van het hout hoger is en het gemakkelijker is om er massief houten teak meubelen van te maken. Door de rechtheid van het hout is er minder tijd nodig bij het kappen en het bewerken van het hout. Bovendien is er minder afvalhout bij de productie van meubilair.

Nieuw teak

Plantage teak noemt men in de handel ook regelmatig ‘nieuw’ teak. Bij nieuw teak worden van het hout afkomstig van de plantage voor de eerste keer meubelen gemaakt zoals teak tafels of teak kasten. Dit in tegenstelling tot gerecycled teak, dat afkomstig is van gesloopte huizen of schepen in Indonesië.