Geplaatst op

Wat is teakhout en waar komt het vandaan?

Wat is teakhout en waar komt het vandaan?

Het Nederlandse landschap staat vooral bekend om zijn vele loofbomen en naaldbomen. Denk hierbij aan eiken, iepen en beuken. Deze mooie inlandse houtsoorten hebben goede eigenschappen voor de meubelmakerij. Maar er is ook nog een ander soort namelijk het teakhout. Om te begrijpen wat teakhout is en waar het vandaan komt duiken we de geschiedenis in.

De geschiedenis van teakhout
De verbinding tussen Nederland en het teakhout gaat terug tot de zeventiende eeuw. Deze periode die men ook wel de gouden eeuw noemt is de hoogtij voor de Nederlandse scheepsbouw. In de deze tijd koloniseerde de Republiek Der Zeven Verenigde Nederlanden onder andere Indonesië, Maleisië en een deel van het huidige Taiwan.

Tijdens deze diverse ontdekkingsreizen kwamen de scheepsbouwers voor het eerst in aanraking met teakhout. Tot hun grote verbazing bleek deze houtsoort uitermate geschikt voor het herstel en de nieuwbouw van schepen voor de VOC (Verenigde Oost-Indische Compagnie) en de WIC (West-Indische Compagnie). Zo deed het hout zijn intrede in Europa.

De eigenschappen van teakhout
Zo ontdekte men onder andere dat teakhout uitstekend tegen vocht kan. Zelfs na enkele jaren onder water konden balken van teak voor een schip hergebruikt worden. Het hout werd niet rot en bleek beter bestand tegen schimmels en algen. Ook werd het hout niet zo glad en was het dus veiliger om op te lopen.

Waar komt het teakhout vandaag de dag vandaan?
De oorsprong van teak ligt dus in het zuidoosten van Azië. Ook vandaag de dag komt het teakhout uit plekken als Thailand, Indonesië, Birma, Java en India. Oorspronkelijk gebruikte men hout uit de oerwouden maar sinds de grotere vraag uit het Westen zijn heuse teakplantages ontstaan.

Welke soorten teakhout zijn er?
In de regel zijn er drie soorten teakhout namelijk Halus teakhout, Kasar teakhout en Dengkleh teakhout. Teakhout is bijzonder geschikt voor het fabriceren van meubelen omdat het een sterke en duurzame houtsoort is. Het splintert bijna niet en is van nature erg vettig. Door het vet kan water en vocht moeilijk tot de kern doordringen. Dit maakt het teakhout weer bijzonder geschikt voor bijvoorbeeld tuinmeubels. Elke soort teak heeft zijn eigen karakter, hieronder nader toegelicht.

1. Halus teakhout
Halus teak heet in Azië ook wel Lesung hout. Deze teaksoort komt vooral uit de plantages in Indonesië. Omdat het in een plantage groeit heeft het in tegenstelling tot Dangkleh of gerecycled teak geen leven achter zich. Het relatief jonge hout heeft in een onbehandelde en geschaafde vorm de meest moderne uitstraling van de drie verschillende soorten en is zeer geschikt voor de productie van tafels, banken en kasten.

2. Kasar teakhout
De tweede soort teakhout is Kasar. Kasar teak staat bekend om zijn natuurlijke look en feel.
Deze robuuste soort teak is vaak enkel geborsteld waardoor het oppervlak ruw is en de structuur zoals de houtnerven goed zichtbaar blijven.

3. Dengkleh teakhout
Deze soort teak is vaak iets donkerder omdat het het met de hand bewerkt en gekleurd word. Het kleuren van deze soort teak gebeurt onder andere met bananenbladeren.

Naast deze 3 natuurlijke soorten zijn er ook nog enkele bewerkte soorten zoals gerecycled teak en mixed wood.

4. Gerecycled teak
Hadden we al gezegd dat Teakhout heel goed te hergebruiken is? Soms komt het hout voor teakmeubels uit gerecyclede materialen. Denk hierbij aan afgebroken gebouwen of schepen. In Azië is het namelijk heel normaal om in een houten constructie te wonen.

5. Mixed wood teak
Iets minder bekend is het Mixed Wood Teak. Bij dit principe gebruikt de meubelmaker verschillende delen teakhout door elkaar heen. Dit zorgt voor een speels tafereel en bovenal een uniek en karakteristiek ontwerp.

6 Koloniaal teak.
Deze soort heeft betrekking op de kleur van het teak hout. Koloniaal teak is erg donkerbruin van kleur. In dit blog over koloniaal teak lees je alles over deze vorm van afwerking.

Over Stoks Meubelen in Venray
Stoks Meubelen is al sinds 1989 de landelijke specialist op het gebied van teak houten meubelen. Je bent van harte welkom in onze sfeervolle showroom in de molen op sportlaan 10 te Venray. We voorzien je graag van passend advies en bezorgen teak meubelen door heel Nederland en een groot deel van België en Duitsland. Daarnaast maken we ook teak houten meubelen naar wens op maat. Neem gerust contact op bij vragen of interesse in ons aanbod kwaliteitsmeubelen.